zaterdag 12 oktober 2013

Tijdelijke verruiming eigenwoningregeling vervalt 1 januari 2014



In de belastingplannen voor 2014 is niet voorzien in een verlenging van de tijdelijke verhuurregeling en van de driejaarperiode bij leegstand van de eigen woning. Tenzij nog een nota van wijziging verschijnt op dit punt, vervalt per 1 januari 2014 de tijdelijke verhuurregeling en gaat de periode waarin de voormalige woning nog als eigen woning kan worden aangemerkt terug van drie naar twee jaar. Met ingang van 1 januari 2014 geldt de tweejaarperiode ook weer voor leegstand bij aankoop van een nieuwe eigen woning of voor een toekomstige eigen woning in aanbouw.

De tijdelijke verhuurregeling zou al eerder eindigen, maar is een paar keer met een jaar verlengd. Over de beëindiging van deze regeling heeft het RB in 2012 al vragen gesteld aan het Ministerie van Financiën.

Vraag 1

Blijft de regeling van 2013, 2012, 2011 ook gelden na 1 januari 2014 voor de gevallen waarin de tijdelijke verhuur is aangevangen in 2013 of eerder, zodat bij beëindiging van de tijdelijke verhuur de woning voor de resterende periode weer wordt aangemerkt als een eigen woning in box 1?

Uitwerking

Nee, er bestaat voor die situatie geen overgangsbepaling. Zoals aangegeven in het antwoord in de nota naar aanleiding van het verslag bij het Belastingplan 2011 wordt verondersteld dat belastingplichtigen die hun voor verkoop bestemde woning tijdelijk gaan verhuren, rekening houden met de termijnen van de herleving van de hypotheekrenteaftrek en met het feit dat het hier een tijdelijke – en dus eindige - regeling betreft. Aangezien het om kortlopende huurcontracten gaat met een vooraf vastgestelde eindtermijn, zal doorgaans reeds bij aanvang van de verhuurperiode duidelijk zijn of men binnen de gestelde termijnen terug zal keren naar box 1.

Om te beoordelen of een woning die tijdelijk wordt verhuurd kan terugkeren naar box 1 na afloop van die verhuur moet de wettekst worden toegepast zoals die luidt op moment van aflopen van de verhuur. Met ingang van 2014 komt de mogelijkheid van terugkeer in box 1 na tijdelijke verhuur van de voormalige eigenwoning te vervallen. Wanneer de verhuurperiode dus afloopt in of na 2014 kan de betreffende woning niet terugkeren in box 1 voor het restant van de verhuisregeling.

Vraag 2

De tijdelijke verhuurregeling vervalt met ingang van 1 januari 2014. Gaat de verhuurde woning dan op 31 december 2013, 1 januari 2014 of met terugwerkende kracht naar de aanvangsdatum van het verhuur over naar box 3 met berekening eigen woningreserve? Hoe wordt de kapitaalverzekering eigen woning of spaarrekening eigen woning in dat geval afgewikkeld?

Uitwerking

De woning gaat altijd op het moment van aanvang van de verhuur naar box 3. De bijzondere regeling voor tijdelijke verhuur (fiscaal geruisloze terugkeer naar box 1) heeft daarop geen invloed. Als, bijvoorbeeld, de tijdelijke verhuur eindigt in 2014, is van fiscaal geruisloze terugkeer naar box 1 geen sprake. Volgens het ministerie vindt de toepassing van de bijleenregeling en de afwikkeling van eventuele spaar- en verzekeringsproducten gekoppeld aan de eigenwoningschuld (KEW/SEW/BEW) dan plaats als eigen woning kwalificerende woning op een bepaald moment niet meer voldoet aan de criteria van de eigen woning. Het vervreemdingsmoment valt dan op het moment waarop de verhuur is aangevangen. Naar inschatting zullen hier niet veel aanpassingen van aanslagen uit voortvloeien, aangezien wordt verondersteld dat belastingplichtigen die hun voor verkoop bestemde woning tijdelijk gaan verhuren, rekening houden met de termijnen van de herleving van de hypotheekrenteaftrek bij tijdelijke verhuur en het tijdelijke karakter van de regeling.
Bron: Register Belastingadviseurs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten